Od države do države u Evropi razlikuje se pristup u popuštanju restriktivnih mera koje su uvedene u pandemiji koronavirusa. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da bi drugi talas pandemije mogao brzo da usledi ukoliko se u celom svetu dramatično ne povećaju kapaciteti za testiranje.

Vlada Španije je prošle nedelje usvojila plan ublažavanja restriktivnih mera. Cilj je da se zemlja do kraja juna uvede u tzv. novu normalu – život sa virusom. Krenula je nulta faza, od procena će zavisti da li Španci mogu da pređu u narednu.

– Od pre nedelju dana konačno se čuju deca na ulici, ona su posle 40 dana prvi put izašla, a od pre par dana odrasli mogu da izađu da šetaju ili da se bave sprotom na sat vremena, napravljen je precizan plan kad ko može da izađe i da se kreće ali je za svako godište ograničeno kretanje na sat vremena – objašnjava Katarina Lazić Smajević, ambasadorka Srbije u Španiji.

Prvog dana faze dva izlaska iz karantina Italijani su poštovali propisane mere. Umesto gradskog prevoza, mnogi su se odlučili za bicikl.

– Većina njih plaši da se u gradskom prevozu može ponovo zaraziti virusom. Četiri milona Italijana se vratilo na posao ali mnogi od njih nisu znali kome sada da ostave decu, naime vrtići i škole ne rade sve do septembra. U Rimu su parkovi nadgeldani dronovima, policija je na svakom koraku, ljudi po nekoliiko puta dnevno čuju helikoptere – prenose iz Italije.

Frizerski saloni i uslužne radnje počele su da rade i u Nemačkoj. Sutra se otvaraju dečja igrališta i zoološki vrtovi. Kancelarka Angela Merkel sa premijerima pokrajina razmatra da li će se ukinuti zabrana kontakta više od dve osobe na javnom mestu ili će samo bti ublažena.

– Zabrana velikih okupljanja biće na snazi sve do kraja avgusta s tim da će primera radi utakmice Bundes lige početi od 15. maja ali bez publike na stadionima. Što se tiče kafića, restorana oni će tek od sledeće nedelje postepeno biti otvarani – pričaju iz Nemačke.

Pre pre 27. maja Velika Britanija neće popuštati mere. Ukoliko bi se otvorili pabovi danas, u sprovedenom istraživanju, čak 60 odsto anketiranih Britanaca je odgovorilo – ne pada im na pamet da idu.

– Što se tiče malih i srednjih preduzeća, ona će u četvrtak imati malo jasniju sliku kako bi njihov život i nove regulative trebalo da izgledaju. Krajem maja nazire se otvaranje zemlje. Jedan lanac bioskopa u Britaniji namerava da otvori bioskope sredinom jula. To važi i za avio saobraćaj – kažu iz Londona.

Direktorka Evropskog centra za kontrolu i prevenciju oboljenja nedavno je izjavila da je Velika Britanija jedna od pet evropskih država koja tek treba da dosegne vrhunac pandemije koronavirusa.

Loading..
Loading..
/div>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *